Értesítések

 • Van itt minden, mint a búcsúban
  Jun 25, 2022

  Vurstlival súlyosbított magyar búcsújárás XX. századi fényképeken
  Mint minden szólásnak, természetesen a címben szereplőnek is van alapja, hiszen a búcsúban, na ott aztán tényleg minden volt. Étel és ital, tánc és mulatság, körhinta és céllövölde, csepűrágók és mutatványosok. A felületes szemlélőnek talán nem is különbözött sokban a vásártól, ám a célja valójában egészen más. A búcsújárás ugyanis vallási esemény. Sőt, ha kicsit mélyebbre ásunk, egészen ősi hagyomány nyomaira bukkanunk. Azokból az időkből, amikor a szakrális és a hétköznapi ünnep még nem vált el teljesen egymástól.

  A cikk elkészítéséhez Balassa Iván és Ortutay Gyula Magyar néprajz (Corvina Kiadó, 1980) című könyvét, a Magyar Katolikus Lexikont (Szent István Társulat, 1980–2013), az Ortutay Gyula szerkesztette Magyar Néprajzi Lexikont (Akadémiai Kiadó, 1977) és a szalézi rend honlapját használtuk fel.

  Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található:
  https://hetifortepan.capacenter.hu/bucsuk

 • Egy brit kamra kincsei
  Jun 17, 2022

  Skóciai fészerből kerültek elő eddig ismeretlen 1956-os sajtófotók
  Néhány hónappal ezelőtt az ’56-os forradalom eddig ismeretlen fényképei bukkantak elő egy kelet-angliai fészerből. A fekete-fehér képeket a The Manchester Guardian brit napilap Magyarországra küldött fotósa, Peter Isaac készítette 1956 novemberének első napjaiban Budapesten és az osztrák–magyar határon, de azokat feltehetően soha nem publikálták. Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének 64., újratemetésük 33. évfordulója alkalmából közöljük a halottak, a menekülők és a romok között újrakezdeni akarók fényképeit: 1956 a Fortepanon, ahogy még nem láttuk.
  Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található:
  https://hetifortepan.capacenter.hu/peter-isaac-1956

 • Deszkák
  Jun 12, 2022

  Tóth Krisztina írása Fortepan képek apropóján
  Cirkusz, iskolai ünnepély, díjátadó, templom, színház.
  Emelvények, dobogók, pulpitusok, katedrák, szószékek.
  Igen, a történet szíve mindig ott dobog.(Ó.)
  Írta: Tóth Krisztina | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/dobogo

 • Pepita kőpadló
  Jun 03, 2022

  Az építészek mindenható fegyvere
  Fekete-fehér kőlapok. Kisebbek, nagyobbak, szegéllyel vagy anélkül. Gangon, teraszon és konyhában. Nap, mint nap láthatjuk, évezredek óta használjuk, de a legtöbbször észre sem vesszük őket. Összeállításunk megtekintése után azonban napokon át garantáltan meglátják majd mindenütt az egyszerűségében is bámulatos motívumot. Tapasztalatból mondjuk.
  Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található:
  https://hetifortepan.capacenter.hu/pepita

Új sorozat

REMÉNYI JÓZSEF FOTÓHAGYATÉKA

A gyűjtemény fókuszában Reményi József főhadnagy második világháborús fotónaplója áll. A szerző 1942-43-ban 17 alkalommal járt a keleti fronton egy kórházvonat gazdasági tisztjeként. Útjai során több száz fotót készített a kórházvonat belső életéről és az ukrajnai háborús hétköznapokról.
Összesen fénykép
1900

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le.

A honlap 2010-ben indult ötezer, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Azóta többszáz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette a Fortepant. A honlapon megjelenő képeket a szerkesztőség válogatja ki.

A fotók leírását önkéntes szerkesztők végzik. Örömmel vállalkozunk az Ön fényképeinek, negatívjainak feldolgozására is! Email: fortepan@gmail.com

Bezárás

Belépés

Elfelejtett jelszó? → Még nem rendelkezem fiókkal. Regisztráció →
Bezárás

Regisztráció

Már rendelkezem fiókkal. Belépés →
Bezárás

Jelszó módosítása

Bezárás

Elfelejtett jelszó?

Elfelejtett Jelszavának módosításához kérjük adja meg felhasználónevét vagy email címét.