Értesítések

 • Tövön értékesített magyar erdők
  Sep 24, 2022

  A tarvágások évszázados története
  A tarvágásos erdőgazdálkodás nem először kerül a célkeresztbe, Kaán Károly, a magyar természetvédelem atyja már száz éve is az erdők védelmét szolgáló szálalásos vágásért szállt síkra. A reformoknak azonban sem a világháborúk, sem Trianon, sem a szocialista tervgazdálkodás nem kedvezett.
  Írta: Balázs Zsuzsanna | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található:
  https://hetifortepan.capacenter.hu/fakitermeles

 • Tizenöt legnézettebb cikkünk
  Sep 16, 2022

  Két éves a Heti Fortepan blog
  Két éve indult el a Capa Központ és a Fortepan szakmai partnerségében a Heti Fortepan blog, melynek hetente megjelenő bejegyzéseiben a Fortepan digitális fotóarchívumban található fényképeknek, illetve a képek adományozóinak és készítőinek a háttértörténetét szeretnénk elmesélni magyarul és majd egy éve már angolul is.
  A Heti Fortepan cikksorozat részeit Creative Commons licensz alatt tesszük közzé, azaz szabadon újraközölhetők.
  A 24.hu is így publikálja írásainkat a kezdetektől, ezért juthatnak el tízezrekhez ezek az archív fotókhoz kapcsolódó érdekes sztorik. Most azt a 15 cikket osztjuk meg önökkel, amelyet az eddig megjelent több, mint 100 írásból a 24.hu olvasói legtöbben olvastak.Kalandozzon képes cikkeink segítségével a XX. századon keresztül: a hiánygazdaságban kialakult alternatív divatként kádban koptatott farmertől, a korszerűnek kikiáltott mirelit ételeken keresztül a több, mint hat évtized után egy skóciai fészerből előkerült 1956-os forradalmi képekig.
  A Heti Fortepan blogról a cikksorozat 2020. szeptemberi indulásakor megjelent első posztban olvashat bővebben. A blog angol nyelvű verziónák indulásáról pedig itt adtunk hírt.
  Összeállította: Tamási Miklós és Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található:
  https://hetifortepan.capacenter.hu/ket-eves-a-heti-fortepan

 • Ugyanaz, mégis másképp
  Sep 09, 2022

  Előtte-utána fényképpárok
  Mennyi minden történhet két fénykép elkészülte között, még akkor is, ha gyors egymásutánban nyomta le az exponálógombot a fotós?! Erre a kérdésre keressük a választ előtte-utána Fortepan képpárok segítségével, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett Minden múlt a múltam című kiállításon 2019-ben bemutatott fotókat kiegészítve azóta előkerült újabb fotórímekkel.
  Összeállította: Tamási Miklós, Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található:
  https://hetifortepan.capacenter.hu/elotte-utana-fenykepparok

 • Teliholdkor minek égjenek az utcai lámpák?
  Sep 05, 2022

  Eleink is takarékoskodtak a közvilágítással
  Nyakunkon az energiaválság, igyekszünk egyre kevesebbet fogyasztani. Egymás után hunynak ki a nagyvárosi fények, Németországban már azt tervezgetik, hogy lekapcsolják a díszkivilágításokat és a reklámfeliratokat. De vajon hogy lett ez a fényáradat a mindennapjaink része? Hogyan született meg a közvilágítás, a díszkivilágítás és hogyan próbáltak takarékoskodni vele a huszadik század folyamán? A Heti Fortepan eheti válogatásával ennek jártunk utána.
  Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található:
  https://hetifortepan.capacenter.hu/kozvilagitas

Új sorozat

KÉT SZERZŐ - KÉTEZER KÉP

Faragó György fotóriporter és Gyulai Gaál Krisztián operatőr hagyatékának legfontosabb képei. Kétezer fotó a szocializmus időszakából, futballpályákról, áruházakról, kirándulásokról, koncertekről és barátokról. Hétköznapok és propaganda két személyes hangú fotós kameráján keresztül.
Összesen fénykép
1900

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le.

A honlap 2010-ben indult ötezer, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Azóta többszáz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette a Fortepant. A honlapon megjelenő képeket a szerkesztőség válogatja ki.

A fotók leírását önkéntes szerkesztők végzik. Örömmel vállalkozunk az Ön fényképeinek, negatívjainak feldolgozására is! Email: fortepan@gmail.com

Bezárás

Belépés

Elfelejtett jelszó? → Még nem rendelkezem fiókkal. Regisztráció →
Bezárás

Regisztráció

Már rendelkezem fiókkal. Belépés →
Bezárás

Jelszó módosítása

Bezárás

Elfelejtett jelszó?

Elfelejtett Jelszavának módosításához kérjük adja meg felhasználónevét vagy email címét.