Korábbi feltöltések

 • A Brück und Sohn képeslapkiadó budapesti fotói
  2023. nov. 9.

  A Brück und Sohn képeslapkiadó budapesti fotói

  Válogatás a meisseni Brück und Sohn képeslapkiadó Budapesten, 1903 és 1912 között készült fotóiból. A német cég a magyar fővárosról több mint 500 képeslapot adott ki, amiknek a fotó változata is fennmaradt a vállalati archívumban. Ebből a - ma már a drezdai Deutsche Fotothekben őrzött - anyagból készült a válogatásunk.

 • Hosszú hétvége
  2023. okt. 1.

  Hosszú hétvége

  Hétvégék és ünnepnapok, avagy, mit csináltak az emberek amikor nem dolgoztak? Fotók körmenetekről és papszentelésekről, Bizottság és VHK koncertekről, nyaralásokról és családi sétákról Budapesten.

 • Száz év talány
  2023. jún. 14.

  Száz év talány

  Több mint ötven adományozó, 4000 friss fotója a Fortepanon. Családi albumok és negatívok kockái a nagy nyári képes kirakósban: ismerős helyek, jelenetek, helyzetek. A ki-hol-mit-mikor és egyéb kérdésekre várjuk a választ a Fórumon. De nézelődni, böngészni, emlékezni helyek és évszámok nélkül is lehet. Jó vakációt minden időutazónak!

 • Lipovits Károly fotói
  2023. ápr. 21.

  Lipovits Károly fotói

  Egy dunántúli főiskolai diák és egy kisváros iskolai élete az ötvenes-hatvanas években, Lipovits Károly testnevelő tanár kameráján keresztül. 1200 kép gyerekekről, fiatalokról és Csornáról a szocializmus évtizedeiből.

 • 4 évtized 4000 kép
  2023. márc. 17.

  4 évtized 4000 kép

  A szocializmus évtizedei amatőr szerzők és családok, fotóriporterek, műszaki fotósok, egy filmrendező, egy tanácselnök és egy író kameráján keresztül.

 • 50 adományozó 5000 fényképe a Fortepan új kiadásában
  2022. dec. 7.

  50 adományozó 5000 fényképe a Fortepan új kiadásában

  Mit kaptunk a múltból 2022-ben? Családok, fotósok és gyűjtők legfontosabb képei a személyes válogatásunkban. Egy évszázad százféle nézőpontból, 5000 "sosemlátott fotón". Íme a legfrissebb emlékeink.

 • Horváth József operatőr, haditudósító képei
  2022. okt. 16.

  Horváth József operatőr, haditudósító képei

  1300 fotó egy filmes hagyatékából. Magyarország a vészterhes XX. század közepén, egy személyes hangú tudósító kameráján keresztül. A határrevíziók, a Doni katasztrófa és Horváth József családi történetei, fekete-fehérben és színesben.

 • Két szerző - kétezer kép
  2022. aug. 19.

  Két szerző - kétezer kép

  Faragó György fotóriporter és Gyulai Gaál Krisztián operatőr hagyatékának legfontosabb képei. Kétezer fotó a szocializmus időszakából, futballpályákról, áruházakról, kirándulásokról, koncertekről és barátokról. Hétköznapok és propaganda két személyes hangú fotós kameráján keresztül.

 • Reményi József fotóhagyatéka
  2022. jún. 19.

  Reményi József fotóhagyatéka

  A gyűjtemény fókuszában Reményi József főhadnagy második világháborús fotónaplója áll. A szerző 1942-43-ban 17 alkalommal járt a keleti fronton egy kórházvonat gazdasági tisztjeként. Útjai során több száz fotót készített a kórházvonat belső életéről és az ukrajnai háborús hétköznapokról.

 • Utazások Európában
  2022. máj. 21.

  Utazások Európában

  Válogatás a Milwaukee Egyetem fotógyűjteményéből. Utazások Angliától Görögországig, Párizstól - Budapesten és Kolozsváron át - Varsóig. Utcai árusok, iparosok és városlakók a rendszerek és diktatúrák által megosztott Európában, profi fotósok - köztük Harrison Forman New York Times tudósító - kameráján keresztül.

 • 3000 éles fénykép
  2022. ápr. 3.

  3000 éles fénykép

  a homályos XX. századból. Közel negyven adományozó fotóiból készült a Fortepan tavaszi válogatása. Ismétlődő, de megunhatatlan helyszínek, helyzetek, helyek, a véletlenül összeérő negatív tekercsekről.

 • 3000 fotó a FŐMTERV archívumából
  2022. febr. 11.

  3000 fotó a FŐMTERV archívumából

  Válogatás a FŐMTERV (Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalat) archívumából. A Kádár-korszak Budapestjének építkezései, villamospályák és bekötőutak építése, strandok és fürdők rekonstrukciója. Felül- és aluljárók, Budafok, Pesterzsébet, Zugló utcái, piacok, buszgarázsok és szanálásra ítélt tömbök épületei. Egy nagyvállalat mintaszerűen megőrzött fotóarchívuma.

 • 2700 friss fotó
  2021. dec. 21.

  2700 friss fotó

  Ebben a sorozatban húsz adományozó negatívjaiból válogattunk. Jórészt családi, amatőr fotókon keresztül láthatjuk a drámai-megunhatatlan XX. századot. Az első nyugati utazást, vagy az első albérletet, az első tekercs filmen. 2700 jelentős fotót a jelentéktelen pillanatokról.

 • 2200 papírkép
  2021. nov. 7.

  2200 papírkép

  Ebben a sorozatban több mint hatvan adományozó papírképeiből válogattunk. A családi albumok fotói mellett négy nagyobb gyűjteményt is bemutatunk: Révész György filmrendező hagyatékát, a Vörös Hadsereg 1945-ös budapesti fotóit, Nasztanovics Ferenc repüléstörténeti képeit és Milkó szabadkai, helytörténeti gyűjteményét. 2200 fotó időutazóknak a cikk-cakkos XX. századba!

 • FŐFOTÓ - II. rész
  2021. szept. 18.

  FŐFOTÓ - II. rész

  A tavasszal elindult Főfotó anyag második, befejező része. 2200 fénykép három nagy témával a középpontban: moziplakátok és filmgrafikák az utcán, reklám- és divatfotók a reklámfotózás hőskorából, házról-házra készített utcaképek Budapest belső kerületeiből. Több száz színes fotó modern épületekkel, eladhatatlan termékekkel, megmosolyogtató ruhákkal. Profi képek a barkácsvilágból.

 • Legújabb régi képeink '21. nyár
  2021. júl. 11.

  Legújabb régi képeink '21. nyár

  22 adományozó, 2200 fényképét töltöttük fel a Fortepan Friss sorozatába. Az ismerősnek tűnő, de megunhatatlan amatőr fotós hagyatékok mellett két fontos szerzőnk - Szalay Zoltán és Urbán Tamás - életművéből is mutatunk új képeket. Közel négyszáz fotót pedig az osztrák Nemzeti Könyvtár első világháborús gyűjteményéből válogattunk.

 • Legújabb régi képeink
  2021. máj. 12.

  Legújabb régi képeink

  65 adományozó 2300 ismeretlen fényképe a Fortepan Friss sorozatában. A családi fotóalbumok és negatívtekercsek képeit egymás mellé téve, végiglépegethetünk az egész huszadik századon. Ime a legújabb szubjektív válogatásunk a létezésről és az elmúlásról. Nyaralások, költözések, egyenruhák, ünnepek. Beszkártosok, disszidensek, úttörők. Ezek mind mi voltunk és ez mind velünk történt egykor.

 • FŐFOTÓ I
  2021. ápr. 1.

  FŐFOTÓ I

  A 60-as 70-es évek a Fővárosi Fotóipari Vállalat kameráján keresztül. A FŐFOTÓ több, mint 200.000 negatívkockából álló hagyatékából 5000 képet választottunk ki a Fortepanra. Válogatásunk első részében utcaképek, épület- és városfotók, szállodák, presszók, munkahelyek belső enteriőrjei szerepelnek. Többszáz fotót választottunk a palánkokra, villamosokra, hírdetőtáblákra tervezett egyedi mozifilm plakátokból. A gyűjtemény külön értéke a számtalan - sokszor színes negatívra készült - reklám és divatfotó. A korszak design-története iránt érdeklődőknek kötelező!

 • Kereki Sándor
  2021. febr. 25.

  Kereki Sándor

  Kereki Sándor 1952-ben született Budapesten és 16 évesen kezdett el fényképezni. Képein egyszerre groteszk és érzelmes jelenetek elevenednek meg a 70-es évek mindennapjaiból. Ötven év után előkerült fotói egy eddig ismeretlen színt hoznak a Fortepanba, az elsősorban emberekre, figurákra, karakterekre fókuszáló street-fotós világát. A tíz év alatt készült többezer negatív kockájából 1850 fotót választottunk ki a Fortepanra és a száz kedvenc Kereki-fotónkat külön is ajánljuk.

Értesítések

 • A 70-es évek egy srác szemével
  2023. dec. 1.

  2023. december 6-án, szerdán este nyílik a Capa Központban a kiállítás, Kereki Sándor 70-es években készült budapesti utcajeleneteket ábrázoló érzelmes városfotóiból, amelyek 50 évig az alkotó fiókjában hevertek és végül a Fortepanon keltek újra életre.

  https://www.facebook.com/events/2019413665091304

 • A szocialista Budapest első tíz éve
  2023. nov. 24.

  Az „eljárós” fővárosiakból még Rákosi sem tudott egyből otthonülőket faragni

  A Rákosi-korszakban egyetlen fotóalbum készült az újjáépített Budapestről, az is elsősorban propaganda céllal és külföldieknek. Meglehet azonban, hogy a városról 1954-55-ben készült felvételek többet mondanak a mai értő szemlélődőknek, mint a kötethez akkor hozzáférő angol vagy francia műkedvelőknek.

  Írta: Balázs Zsuzsanna | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/budapesti-propagandaalbum

 • Show Business Budapest
  2023. ápr. 21.

  Mértéktartó erotika, megfigyelt luxuslokálok
  A díszletek és a dizőzök változtak, de a tánc, a mámor, a szórakozás iránti vágy ugyanaz maradt az egész fordulatos történetű 20. században. A – főképp pesti – éjszaka szívverését ismerte táncoskomikus és énekesnő, besúgó és a kerületi KISZ-bizottság ellenőre, dolgozó és őrgróf. A képeken ott tündökölnek a század első felében működött orfeumok, de azok fapados verziói is a háború utáni évtizedekből. Miss Arizona, ha látná…
  Az íráshoz felhasznált archív újságcikkeket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével szemléztük.
  Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/orfeum

 • Budapest 100
  2023. ápr. 14.

  Így ünnepelt ötven éve a száz éves főváros
  Centenáriumi lakótelep, Centenáriumi sétány, Centenáriumi Sakkverseny, Centenáriumi-park és persze centenáriumi emlékművek. Budapest éppen ötven éve ünnepelte századik születésnapját, a jeles alkalomra pedig természetesen nagy erőkkel készült a főváros, sőt az egész ország. A megszokott megemlékezési formák mellett olyanok is előfordultak, amelyek mai szemmel szokatlannak tűnhetnek: például, hogy a magyar megyék és városok milyen ajándékokkal kedveskedtek az ünnepeltnek.
  A cikk elkészítéséhez a linkelt források mellett a Köztérkép és az Arcanum adatbázisát, valamint a Fővárosi blog 140. jubileumra készült sorozatát használtuk fel.
  Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/budapest-100\

Bezárás

Belépés

Elfelejtett jelszó? → Még nem rendelkezem fiókkal. Regisztráció →
Bezárás

Regisztráció

Már rendelkezem fiókkal. Belépés →
Bezárás

Jelszó módosítása

Bezárás

Elfelejtett jelszó?

Elfelejtett Jelszavának módosításához kérjük adja meg felhasználónevét vagy email címét.