Korábbi feltöltések

 • A MI XX. SZÁZADUNK
  2024. máj. 15.

  A MI XX. SZÁZADUNK

  4400 fotó több tucat családtól, szerzőtől, adományozótól. El- és ottfelejtett képek egy frissen vett lakásból, a tavaszi lomtalanításokból, egy emigráns hazatért hagyatékából. Szerzőink jórészt amatőr fotósok voltak, legtöbbször családi nyaralásokon és utazásokon fényképeztek. Kiváncsi polgárként fotóztak a harmincas években motorkerékpárról Rómában, Észak-Erdély visszacsatolásakor, az első 56 utáni utazáson Nyugat-Európában, vagy disszidensként Párizsban. A képek közt látszólag semmilyen kapcsolat sincs. De nézhetjük őket úgy, mintha egyetlen hosszú negatívra készültek volna. Enyedi Ildikó filmcímét idézve, ilyesmi lehetett a "Mi XX. századunk".

 • Egy pesti polgár képei
  2024. márc. 12.

  Egy pesti polgár képei

  Az itt látható közel ezer fotó szerzője Bor Dezső fővárosi tisztviselő, a Székesfővárosi Zenekar alapító karnagya. A szerző amatőr fotósként követte kamerájával a városi középosztály klasszikus élethelyzeteit és helyszíneit. Fotóin a 20-as, 30-as évek hétköznapi életének jellemző pillanatait láthatjuk: nagy havazásokat, társasági sportokat, a Tabán bontását, a Nemzetközi Vásár pavilonjait, cserkészeket a gödöllői jamboreen, dunai evezősversenyt, fakitermelőket és kőfaragókat, utcai festőket és vásározókat. Jól komponált fotói egy képzett, a korszak fotós magazinjaiból tájékozódó szerzőről vallanak. Bor Dezső felvidéki, ausztriai utazásokon, hazai kirándulásokon és budapesti sétákon, vagy a családi körben készült fényképei a két háború közötti polgári világ és világkép harmonikus, humánus, élettel teli lenyomatai.

 • Bűnös Budapest `70
  2024. febr. 2.

  Bűnös Budapest `70

  Ebben a válogatásban bűnügyi helyszíneket láthatnak a hetvenes évek eleji fővárosból. A gyűjtemény feldolgozására Budapest Főváros Levéltárától kaptunk lehetőséget, ahol több tízezer, csak negatívkockákon fennmaradt hasonló fotót őriznek. A képek készítői a Rendőr Főkapitányság Bűnügyi Technikai Oszályának ismeretlen fotósai voltak. Válogatásunkban 1971-ből és 1972-ből láthatnak összesen 1000 felvételt. A képeken Budapest kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert részei és arcai jelennek meg: a külvárosok, peremkerületek világa. Feltört üzletek, kirakatok, trafikok, irodák, lakások, sőt széfek és templomi perselyek képei. Gyilkossági és öngyilkossági helyszínek. Ellopott autók, vagy csak leszerelt kerekek, egy kirabolt iskolai szertár, vagy bicikliszerelő műhely. Közlekedési balesetek, feldőlt daruk, kisiklott vonat, lezuhant kisrepülőgép tűnnek fel a sorozatokon. Különösen jelentősek a politikai falfirkákról készült fotók, amiket a rendőrségen kívöl aligha fotózott bárki is. A BRFK hagyaték a Fortepan gyűjteményének egyik legdrámaibb része. Egyes képek megtekintését csak 18 évnél idősebb olvasóinknak ajánljuk.

 • Fábián József fotói
  2023. dec. 11.

  Fábián József fotói

  A több tízezres Fábián hagyatékból készült válogatásban a szerző riportjait és privát fotóit láthatják. A szakmai életút négy fő témából áll. A legjelentősebb a hazai fodrászképzést és fodrászmesterséget dokumentálja. Számtalan fodrászverseny, fodrászműhely és fodrászvizsga jelenik meg a képeken, amikből megpróbáltunk egy reprezentatív (de közel sem teljes) válogatást készíteni.  A fodrász témához némileg kapcsolódik a hagyaték divat- és modellfotós része, divatbemutatókkal és magazinoknak készült reklám képekkel. A fodrász és divatfotós életút mellett Fábián József mint városfényképész is jelentős életművel bír. Az ötvenes évek közepétől aktívan fotózott több fővárosi építőipari vállalatnak, jellemzően bérház felújításokon. Kiemelkedően érdekesek és értékesek a budai Vár polgárvárosi épületeinek és foghíjainak építkezésein készült sorozatai. A fodrász-, divat- és építészeti tárgyú képek mellett a szerző utazások, vásárok és kirándulások során készített fotóiból is láthatnak felvételeket. A riportfotók mellett a privátfotós is megjelenik a családtagokkal és barátokkal közös képeken, a hatvanas évek jellemző helyszínein: focipályákon, strandokon, felvonulásokon, az utcán sétálva vidéken, Budapesten vagy külföldön. Munkásságának a 70-es évektől fontos része volt a színházi bemutatók és művészek fotózása. Hűséges alkotótársa volt Fábián Józsefné, Mária, aki a teljes hátteret adta és a fotólabort vezette. Köszönjük Fábián József családjának, az Artfókusz vállalkozásnak, hogy megosztották velünk a negatívokat. Egy újabb fontos szerzővel gazdagodott a vizuális emlékezet!

 • A Brück und Sohn képeslapkiadó budapesti fotói
  2023. nov. 9.

  A Brück und Sohn képeslapkiadó budapesti fotói

  Válogatás a meisseni Brück und Sohn képeslapkiadó Budapesten, 1903 és 1912 között készült fotóiból. A német cég a magyar fővárosról több mint 500 képeslapot adott ki, amiknek a fotó változata is fennmaradt a vállalati archívumban. Ebből a - ma már a drezdai Deutsche Fotothekben őrzött - anyagból készült a válogatásunk.

 • Hosszú hétvége
  2023. okt. 1.

  Hosszú hétvége

  Hétvégék és ünnepnapok, avagy, mit csináltak az emberek amikor nem dolgoztak? Fotók körmenetekről és papszentelésekről, Bizottság és VHK koncertekről, nyaralásokról és családi sétákról Budapesten.

 • Száz év talány
  2023. jún. 14.

  Száz év talány

  Több mint ötven adományozó, 4000 friss fotója a Fortepanon. Családi albumok és negatívok kockái a nagy nyári képes kirakósban: ismerős helyek, jelenetek, helyzetek. A ki-hol-mit-mikor és egyéb kérdésekre várjuk a választ a Fórumon. De nézelődni, böngészni, emlékezni helyek és évszámok nélkül is lehet. Jó vakációt minden időutazónak!

 • Lipovits Károly fotói
  2023. ápr. 21.

  Lipovits Károly fotói

  Egy dunántúli főiskolai diák és egy kisváros iskolai élete az ötvenes-hatvanas években, Lipovits Károly testnevelő tanár kameráján keresztül. 1200 kép gyerekekről, fiatalokról és Csornáról a szocializmus évtizedeiből.

 • 4 évtized 4000 kép
  2023. márc. 17.

  4 évtized 4000 kép

  A szocializmus évtizedei amatőr szerzők és családok, fotóriporterek, műszaki fotósok, egy filmrendező, egy tanácselnök és egy író kameráján keresztül.

 • 50 adományozó 5000 fényképe a Fortepan új kiadásában
  2022. dec. 7.

  50 adományozó 5000 fényképe a Fortepan új kiadásában

  Mit kaptunk a múltból 2022-ben? Családok, fotósok és gyűjtők legfontosabb képei a személyes válogatásunkban. Egy évszázad százféle nézőpontból, 5000 "sosemlátott fotón". Íme a legfrissebb emlékeink.

 • Horváth József operatőr, haditudósító képei
  2022. okt. 16.

  Horváth József operatőr, haditudósító képei

  1300 fotó egy filmes hagyatékából. Magyarország a vészterhes XX. század közepén, egy személyes hangú tudósító kameráján keresztül. A határrevíziók, a Doni katasztrófa és Horváth József családi történetei, fekete-fehérben és színesben.

 • Két szerző - kétezer kép
  2022. aug. 19.

  Két szerző - kétezer kép

  Faragó György fotóriporter és Gyulai Gaál Krisztián operatőr hagyatékának legfontosabb képei. Kétezer fotó a szocializmus időszakából, futballpályákról, áruházakról, kirándulásokról, koncertekről és barátokról. Hétköznapok és propaganda két személyes hangú fotós kameráján keresztül.

 • Reményi József fotóhagyatéka
  2022. jún. 19.

  Reményi József fotóhagyatéka

  A gyűjtemény fókuszában Reményi József főhadnagy második világháborús fotónaplója áll. A szerző 1942-43-ban 17 alkalommal járt a keleti fronton egy kórházvonat gazdasági tisztjeként. Útjai során több száz fotót készített a kórházvonat belső életéről és az ukrajnai háborús hétköznapokról.

 • Utazások Európában
  2022. máj. 21.

  Utazások Európában

  Válogatás a Milwaukee Egyetem fotógyűjteményéből. Utazások Angliától Görögországig, Párizstól - Budapesten és Kolozsváron át - Varsóig. Utcai árusok, iparosok és városlakók a rendszerek és diktatúrák által megosztott Európában, profi fotósok - köztük Harrison Forman New York Times tudósító - kameráján keresztül.

 • 3000 éles fénykép
  2022. ápr. 3.

  3000 éles fénykép

  a homályos XX. századból. Közel negyven adományozó fotóiból készült a Fortepan tavaszi válogatása. Ismétlődő, de megunhatatlan helyszínek, helyzetek, helyek, a véletlenül összeérő negatív tekercsekről.

 • 3000 fotó a FŐMTERV archívumából
  2022. febr. 11.

  3000 fotó a FŐMTERV archívumából

  Válogatás a FŐMTERV (Fővárosi Mélyépítési Tervező Vállalat) archívumából. A Kádár-korszak Budapestjének építkezései, villamospályák és bekötőutak építése, strandok és fürdők rekonstrukciója. Felül- és aluljárók, Budafok, Pesterzsébet, Zugló utcái, piacok, buszgarázsok és szanálásra ítélt tömbök épületei. Egy nagyvállalat mintaszerűen megőrzött fotóarchívuma.

 • 2700 friss fotó
  2021. dec. 21.

  2700 friss fotó

  Ebben a sorozatban húsz adományozó negatívjaiból válogattunk. Jórészt családi, amatőr fotókon keresztül láthatjuk a drámai-megunhatatlan XX. századot. Az első nyugati utazást, vagy az első albérletet, az első tekercs filmen. 2700 jelentős fotót a jelentéktelen pillanatokról.

 • 2200 papírkép
  2021. nov. 7.

  2200 papírkép

  Ebben a sorozatban több mint hatvan adományozó papírképeiből válogattunk. A családi albumok fotói mellett négy nagyobb gyűjteményt is bemutatunk: Révész György filmrendező hagyatékát, a Vörös Hadsereg 1945-ös budapesti fotóit, Nasztanovics Ferenc repüléstörténeti képeit és Milkó szabadkai, helytörténeti gyűjteményét. 2200 fotó időutazóknak a cikk-cakkos XX. századba!

 • FŐFOTÓ - II. rész
  2021. szept. 18.

  FŐFOTÓ - II. rész

  A tavasszal elindult Főfotó anyag második, befejező része. 2200 fénykép három nagy témával a középpontban: moziplakátok és filmgrafikák az utcán, reklám- és divatfotók a reklámfotózás hőskorából, házról-házra készített utcaképek Budapest belső kerületeiből. Több száz színes fotó modern épületekkel, eladhatatlan termékekkel, megmosolyogtató ruhákkal. Profi képek a barkácsvilágból.

 • Legújabb régi képeink '21. nyár
  2021. júl. 11.

  Legújabb régi képeink '21. nyár

  22 adományozó, 2200 fényképét töltöttük fel a Fortepan Friss sorozatába. Az ismerősnek tűnő, de megunhatatlan amatőr fotós hagyatékok mellett két fontos szerzőnk - Szalay Zoltán és Urbán Tamás - életművéből is mutatunk új képeket. Közel négyszáz fotót pedig az osztrák Nemzeti Könyvtár első világháborús gyűjteményéből válogattunk.

 • Legújabb régi képeink
  2021. máj. 12.

  Legújabb régi képeink

  65 adományozó 2300 ismeretlen fényképe a Fortepan Friss sorozatában. A családi fotóalbumok és negatívtekercsek képeit egymás mellé téve, végiglépegethetünk az egész huszadik századon. Ime a legújabb szubjektív válogatásunk a létezésről és az elmúlásról. Nyaralások, költözések, egyenruhák, ünnepek. Beszkártosok, disszidensek, úttörők. Ezek mind mi voltunk és ez mind velünk történt egykor.

 • FŐFOTÓ I
  2021. ápr. 1.

  FŐFOTÓ I

  A 60-as 70-es évek a Fővárosi Fotóipari Vállalat kameráján keresztül. A FŐFOTÓ több, mint 200.000 negatívkockából álló hagyatékából 5000 képet választottunk ki a Fortepanra. Válogatásunk első részében utcaképek, épület- és városfotók, szállodák, presszók, munkahelyek belső enteriőrjei szerepelnek. Többszáz fotót választottunk a palánkokra, villamosokra, hírdetőtáblákra tervezett egyedi mozifilm plakátokból. A gyűjtemény külön értéke a számtalan - sokszor színes negatívra készült - reklám és divatfotó. A korszak design-története iránt érdeklődőknek kötelező!

 • Kereki Sándor
  2021. febr. 25.

  Kereki Sándor

  Kereki Sándor 1952-ben született Budapesten és 16 évesen kezdett el fényképezni. Képein egyszerre groteszk és érzelmes jelenetek elevenednek meg a 70-es évek mindennapjaiból. Ötven év után előkerült fotói egy eddig ismeretlen színt hoznak a Fortepanba, az elsősorban emberekre, figurákra, karakterekre fókuszáló street-fotós világát. A tíz év alatt készült többezer negatív kockájából 1850 fotót választottunk ki a Fortepanra és a száz kedvenc Kereki-fotónkat külön is ajánljuk.

Értesítések

Bezárás

Belépés

Elfelejtett jelszó? → Még nem rendelkezem fiókkal. Regisztráció →
Bezárás

Regisztráció

Már rendelkezem fiókkal. Belépés →
Bezárás

Jelszó módosítása

Bezárás

Elfelejtett jelszó?

Elfelejtett Jelszavának módosításához kérjük adja meg felhasználónevét vagy email címét.