Értesítések

 • Utcai illemhely és turulszobor
  Oct 22, 2021

  Egy kisváros fejlődése a Horthy-korszakban a főmérnök fényképein
  Hídavatás, kormányzói megtekintés, közkórház és lőtér, strandfürdő és a rászoruló családoknak épített telep: Kádár Antal, a város főmérnöke precízen dokumentálta a mezőváros fejlődését, megörökítve Cegléd fejlesztéseit az utcai vécéktől a tanyasi iskolákig Horthy alatt. Egy magyar kisváros a két világháború között.
  A Műegyetemet végző Antal 24 éves volt, amikor 1924-ben megpályázta a ceglédi hivatalt, és húsz éven át felügyelte-irányította a városi építkezéseket, miközben magántervezői irodát is fenntartott. Munkájáról fényképes dokumentációt is készített, albumának képei a család jóvoltából, hamarosan felkerülnek a Fortepanra.
  Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található:
  https://hetifortepan.capacenter.hu/cegled-kadar-antal

 • Csak a mozgás volt állandó
  Oct 15, 2021

  A kortárstánc útja a múltba fagyott gulyáskommunizmusban
  A Kreatív Mozgás Stúdióba (KMS) az 1980-as években táncoslegendák érkeztek a világ minden tájáról tanítani, miközben a műhely életre hívóinak művészi és tanítói tevékenységét a hivatásos táncművészet hazai színterein ignorálták. A KMS korabeli atmoszféráját október 21. és január 9. között a Mozgásban című kiállítás idézi meg a Budapest Galériában.
  Írta: Balázs Zsuzsanna | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található:
  https://hetifortepan.capacenter.hu/angelus-ivan

 • A Vöcsök, a Kópé, a Nemere és a többiek
  Oct 10, 2021

  A vitorlázórepülés (első) 100 éve Hármashatárhegyen
  Egy szép fekvésű – és ideális légáramlatokkal büszkélkedő – reptér, amely látta talán az összes magyar tervezésű vitorlázórepülőt, amelynek zöld füvét sokáig birkák tartották karban, és ahol a Malév és a mai légitársaságok több pilótájának a karrierje indult. A neve egybeforrt a magyarországi vitorlázórepüléssel, amelyet egy pontosan száz évvel ezelőtt megalakult sportrepülő klub honosított és szerettetett meg idehaza.
  Cikkünk megírásához A Műegyetemi Sportrepülő Egyesület huszonöt éves történte 1921–1946 (összeállította: Cziráky József) és Jereb Gábor: Magyar vitorlázó repülőgépek című kötetei és az Arcanum Digitális Tudománytár voltak segítségünkre, az idézetek is innen származnak.
  Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

 • A kultúrházak aranykora
  Oct 01, 2021

  Tévénézőklub, bűvöskocka-verseny és lottósorsolás a művházakban
  A „művház” mindenkinek mást jelentett. Egyeseknek a helyet, ahová néptáncolni vagy művészi tornára járt, másnak a fellépési lehetőséget az amatőr zenekarával, esetleg a szalagváltó, a lagzi vagy falunapi műsor helyszínét. A klubot, ahol lehetett kártyázni, bélyegeket cserélni, fotózni tanulni, számítógépet építeni vagy beszélgetést hallgatni egy olyan színésszel, aki a tévében is szokott szerepelni. A programok művelődési házanként változtak ugyan, de az kétségtelen, hogy generációktól függetlenül a legfontosabb közösségi terek voltak a huszadik század második felében.
  Cikkünk megírásához az Arcanum Digitális Tudománytár volt segítségünkre.
  Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg.
  Az eredeti cikk ezen a linken található:
  https://hetifortepan.capacenter.hu/a-kulturhazak-aranykora

Új sorozat

FŐFOTÓ - II. rész

A tavasszal elindult Főfotó anyag második, befejező része. 2200 fénykép három nagy témával a középpontban: moziplakátok és filmgrafikák az utcán, reklám- és divatfotók a reklámfotózás hőskorából, házról-házra készített utcaképek Budapest belső kerületeiből. Több száz színes fotó modern épületekkel, eladhatatlan termékekkel, megmosolyogtató ruhákkal. Profi képek a barkácsvilágból.
Összesen fénykép

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le.

A honlap 2010-ben indult ötezer, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Azóta többszáz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette a Fortepant. A honlapon megjelenő képeket a szerkesztőség válogatja ki.

A fotók leírását önkéntes szerkesztők végzik. Örömmel vállalkozunk az Ön fényképeinek, negatívjainak feldolgozására is! Email: fortepan@gmail.com

Bezárás

Belépés

Elfelejtett jelszó? → Még nem rendelkezem fiókkal. Regisztráció →
Bezárás

Regisztráció

Már rendelkezem fiókkal. Belépés →
Bezárás

Jelszó módosítása

Bezárás

Elfelejtett jelszó?

Elfelejtett Jelszavának módosításához kérjük adja meg felhasználónevét vagy email címét.