Címkézés útmutató

Kedves Felhasználó!

Nagyon köszönjük, hogy segíted a Fortepan munkáját. Az elmúlt években a címkézés során számos probléma felmerült. Ezek kiküszöbölésére hoztuk létre ezt az útmutatót. Így a Te munkád is könnyebb lesz, s nekünk is egyszerűbb lesz feldolgozni.

Kezdjük a legelején. Mire valók a címkék?

A címkézés (kulcsszavazás) lényege, hogy a fényképeket minél sokoldalúbban keresni lehessen. Tehát a képek helyszínének azonosítására, illetve a képeken szereplő személyek listázására NEM ez a megfelelő módszer. A helyszíneket a megfelelő Index fórumon a fénykép azonosító számának megadásával tudod azonosítani – először azonban érdemes ellenőrizni a fórum keresőjével, hogy valaki más azonosította már-e azt a helyszínt. Ugyanez a helyzet a képeken látható személyekkel. Szerkesztőségi döntés alapján a képeken látható személyek közül csak a közszereplők azonosítására vállalkozunk. Ennek egyik oka, hogy nagyon sok osztálykép szerepel, s az ott látható személyek azonosításával teljes káoszba fulladna a rendszer.

Ezek után térjünk vissza arra, hogyan is lehet hatékonyan címkézni?

A címkézés a képeken látható járművek, ruhák, üzletek, berendezési tárgyak, jellemző mozzanatok azonosítására szolgál. Látható egy kerékpár? Jöhet a kerékpár címke. Ott egy kerítés? Nem is kell sokat gondolkodni :) Valaki éppen egy könyvet olvas? Az „olvasás” címkét ajánlja a rendszer.

Milyenek a hasznos kulcsszavak? A fő szempont mindig a kereshetőség. Ezt próbáljuk egyensúlyozni azzal, hogy ne fulladjon a címkézés káoszba. Éppen ezért létezik néhány általános szabály:

 • a képeken látható személyek nem címkék, hanem a leírásba kerülnek. A korábban említett Fortepan megfejtések index fórumban lehet őket azonosítani képszám megadásával – de előtte érdemes rákeresni képszám szerint, hátha más korábban már elvégezte az azonosítást.
 • ha nem konkrét személy, hanem egy személyt ábrázoló falikép, festmény, szobor stb. látható a képen, akkor a személy neve az -ábrázolás utótaggal címkézhető
 • az üzletportálokon szereplő cégneveket néhány nagyon jól ismert cégnév kivételével nem vesszük fel címkének. Kivételek: Közért Vállalat, Csemege Vállalat, Keravill, MOGÜRT és még néhány hasonló
 • ha ismert az épület tervezője, akkor a neveket egyesével lehet címkézni a -terv utótag hozzáadásával.
 • ha egy műalkotásról van szó (szobor, festmény), és ismert az alkotó, akkor a neveket egyesével lehet címkézni, az -alkotás utótag hozzáadásával
 • grafika esetén a -grafika utótag hozzáadása javasolt
 • a járműveket a felhasználók érdeklődési körének megfelelően elég alaposan azonosítjuk. Pl. repülőgépeknél gyártmány, típus, altípus szerepel. Villamosoknál, vasutaknál, autóknál, motoroknál, s újabban fényképezőgepknél szintúgy
 • kalapács, csavarhúzó és társai egyelőre szerszám címkében egyesülnek
 • kutyákat most kezdtük a kutya címke megtartása mellett fajtánként is azonosítani
 • szénaboglya és szalmakazal címkéje a gabonarakás
 • a címkék angol nyelvre fordítását az adminisztrátor végzi
 • lehet új címkét is javasolni. Ilyenkor az adminisztrátor dönti el, hogy a címkét megtartja-e. Ez a folyamat általában 1-2 hetet vesz igénybe.

Sokszor előkerül a „Budapest” és a „Best of” címke kérdése. Ezek rendszercímkék, azaz nem a felhasználók, hanem a szerkesztőség tagjai által kerülnek rögzítésre. A felhasználók által hozzáadott Budapest és Best of címkék törlésre kerülnek.

Kérdés, észrevétel esetén kérlek írjatok a pnegyesi1973@gmail.com címre.

Köszönettel,
Négyesi Pál

Értesítések

 • Teherbringák városszerte
  2024. márc. 29.

  A triciklis postástól a messenger boyon át a Davaj áruszállítóig

  A városok mindennapi életéhez mindig is hozzátartozott, hogy az ott élők kisebb-nagyobb dolgokat, például iratokat, csomagokat, termékeket és – a telekommunikáció megjelenése előtt – információt: leveleket, képeslapokat küldözgettek egymásnak. A 19. század végén megjelenő kerékpár azonnal hatékony eszközévé vált a city-logisztikának, mert gyors kézbesítést, a célpontok rugalmas felfűzését tette lehetővé. A küldemények többsége általában belefért egy borítékba, kisebb dobozba vagy táskába, de ha mégsem, akkor a mázsányi súlyt is elszállítani képes teherbicikli jelentette a megoldást.

  Bővebben →

 • Fotózni a fotózás kedvéért
  2024. márc. 22.

  Egy hobbifotós mindennapjai Angyalföldtől Újlipótvárosig

  Kistisztviselőként dolgozott, a családjának és a munkájának élt, egyetlen szenvedélye a fotózás volt. Bárhová ment, mindig magával vitte a Weltaflex, Kodak Retina, a Zorkij C, vagy éppen a Zenit márkájú gépét. Több tízezer fotót készített, sokat a XIII. kerületben, ahol több mint nyolc évtizedig élt. Obetkó Miklós csöndes, szerény ember volt, keveset mesélt magáról, a hadifogságban töltött éveket sem említette soha. Múltjának mozaikkockáit a hagyatékban maradt dokumentumokból és fényképekből próbálja fia kerek egésszé rendezni. A fotóit is ő tette közzé. A Fortepanon az ötvenes évek közepétől három évtizeden át tartó időszakból láthatunk több, mint félezer képet.

  Bővebben →

 • Elszaporodott vitrintöltelékek
  2024. márc. 15.

  Dísztárgyak vagy porfogók a jó ízlés határán

  Tudták, hogy csakis az aktuális életmódnak megfelelő, a jelen viszonyait visszatükröző tárgyakkal szabad díszíteni a lakásunkat? Minden szépnek és értékesnek hitt kiegészítő, amivel az elődeink otthonossá próbálták tenni a szobáikat, valójában elavult és rémes volt – legalábbis ez derül ki a lakberendezési könyvek és újságok nagy részéből. Amelyek azután, a legújabb trendekkel együtt ugyancsak eltűntek a süllyesztőben…

  Bővebben →

 • Láthatatlan fényképek
  2024. márc. 8.

  Kulcsszó nélküli, rejtőzködő Fortepan fotók

  A majd’ 200 ezer Fortepan fénykép közül 35 ezer olyan van, amelyet egy kulcsszó sem ír le, ezért nehéz a képrengetegben rájuk lelni. A Fortepannál természetesen a kulcsszavazás is közösségi alapon működik. Kedvcsinálónak mutatunk néhány példát arra, hogy milyen remek fotók nem kereshetők még az oldalon, hátha önnek is kedve támad közös XX. századi vizuális emlékezetünk hozzáférhetőségében segíteni egy csokor Fortepan fénykép kulcsszavazásával!

  Bővebben →

Bezárás

Belépés

Elfelejtett jelszó? → Még nem rendelkezem fiókkal. Regisztráció →
Bezárás

Regisztráció

Már rendelkezem fiókkal. Belépés →
Bezárás

Jelszó módosítása

Bezárás

Elfelejtett jelszó?

Elfelejtett Jelszavának módosításához kérjük adja meg felhasználónevét vagy email címét.