Értesítések

 • Bányászok, tüzérek és haknizó művészek hűlt helye
  2024. febr. 24.

  Élet egykoron a mai szellemházakban

  Amióta világ a világ, mindig megmozgatták az emberek fantáziáját az elhagyottan álló épületek, legyenek azok ókorból ránk maradt amfiteátrumok, középkori romos várak vagy néhány száz éve lakatlanná vált szellemkastélyok. A felfedezésüknek is szép hagyománya van, igaz a régmúlt emberét elsősorban a kincsvadászat vagy a misztikum hajtotta. Aki viszont ma oson be egy lezárt üzemi étkezdébe az a legritkább esetben reméli, hogy onnan arannyal megrakodva tér haza. Egy évtizedek óta üresen pusztuló szerelőcsarnokba sem megy senki azért, hogy ott megidézze a művezető szellemét, aki esetleg teljesíti majd néhány kívánságát. A 21. század felfedezőit maguk az épületek és a múlt emlékei érdeklik.

  Hálásan köszönjük Bereczky Ákosnak a régi–új fotók azonosításában nyújtott segítségét.

  További urbex-fotókat találnak elhagyatott magyarországi épületekről a BCO Urbex Team oldalán, legtöbbször a pontos helyszín megjelölése nélkül, hogy ezzel is távoltartsák a fosztogatókat.

  Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/elhagyatott-epuletek-videk

 • Így ettek ők, így eszünk mi
  2024. febr. 20.

  Hogy vált a kövérség a jóléti társadalmak védjegyévé?

  Miközben az evéskultuszt piedesztálra állító Krúdy Gyula 1919-ben még attól tartott, hogy eltűnnek Magyarországról a tekintélyt parancsoló hasak, az 1930-as években egyre több orvos figyelmeztetett az egyre terjedő elhízásjárvány veszélyeire.

  Írta: Balázs Zsuzsanna | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/elhizas

 • Tíz emelet boldogság
  2024. febr. 15.

  A magyar lakótelepek világa

  A közelmúltban megjelent LTP – Tíz emelet boldogság című Sándor Dávid és Legát Tibor által szerkesztett kötet 100 Fortepan fényképen keresztül eleveníti fel a magyarországi lakótelepek világát. A kötet képeiből válogattunk és Legát Tibor, a könyvhöz írt bevezetőjét közöljük.

  A szöveg és a képek az LTP – Tíz emelet boldogság (ZuckerMűvek Kft., Budapest, 2023) című kötetben jelentek meg a 100 Fortepan kép című sorozat részeként.

  Írta: Legát Tibor | Képszerkesztő: Sándor Dávid és Virágvölgyi István

  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/lakotelep

 • Kirakatba tett hasonmásaink
  2024. febr. 9.

  Az olvadó, festett viaszfejektől a stilizált plasztik próbababákig

  A kirakati babák készítése nehéz munka volt. Az arcuk megalkotásához művészi érzékre, a test helyes kiképzéséhez, hogy azon az öltöny vagy a ruhamodell jól álljon, komoly anatómiai ismeretekre volt szükség. Ma, amikor már léteznek digitális, sőt az érdeklődőkkel kommunikálni képes okospróbababák is, keveset tudunk a bábuk hőskoráról. A Fortepan képei szerencsére a kirakatok titokzatos lakóiról is sokat elárulnak.

  Az íráshoz korabeli napi- és hetilapok cikkeit használtuk fel, amelyeket az Arcanum Digitális Tudománytár segítségével szemléztünk.

  Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

  A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található: https://hetifortepan.capacenter.hu/probababa

Új sorozat

Bűnös Budapest `70

Ebben a válogatásban bűnügyi helyszíneket láthatnak a hetvenes évek eleji fővárosból. A gyűjtemény feldolgozására Budapest Főváros Levéltárától kaptunk lehetőséget, ahol több tízezer, csak negatívkockákon fennmaradt hasonló fotót őriznek. A képek készítői a Rendőr Főkapitányság Bűnügyi Technikai Oszályának ismeretlen fotósai voltak. Válogatásunkban 1971-ből és 1972-ből láthatnak összesen 1000 felvételt. A képeken Budapest kevésbé, vagy egyáltalán nem ismert részei és arcai jelennek meg: a külvárosok, peremkerületek világa. Feltört üzletek, kirakatok, trafikok, irodák, lakások, sőt széfek és templomi perselyek képei. Gyilkossági és öngyilkossági helyszínek. Ellopott autók, vagy csak leszerelt kerekek, egy kirabolt iskolai szertár, vagy bicikliszerelő műhely. Közlekedési balesetek, feldőlt daruk, kisiklott vonat, lezuhant kisrepülőgép tűnnek fel a sorozatokon. Különösen jelentősek a politikai falfirkákról készült fotók, amiket a rendőrségen kívöl aligha fotózott bárki is. A BRFK hagyaték a Fortepan gyűjteményének egyik legdrámaibb része. Egyes képek megtekintését csak 18 évnél idősebb olvasóinknak ajánljuk.
1900

A Fortepan egy szabad felhasználású, közösségi fotóarchívum, ahol több mint százezer archív fényképet böngészhet és tölthet le.

A honlap 2010-ben indult ötezer, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Azóta többszáz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette a Fortepant. A honlapon megjelenő képeket a szerkesztőség válogatja ki.

A fotók leírását önkéntes szerkesztők végzik. Örömmel vállalkozunk az Ön fényképeinek, negatívjainak feldolgozására is! Email: fortepan@gmail.com

Heti Fortepan blog

Magyarul hetente, angolul ritkábban frissülő blogunkon a Fortepanra felkerülő fényképek és adományozóik háttértörténetét dolgozzuk fel gazdagon illusztrált írásokban. A Heti Fortepan Blog a Capa Központ támogatásával és együttműködésével készül. Minden cikkünk CC licensz alatt újraközölhető.

Korábbi feltöltések

Két-három havonta frissítjük oldalunkat kb. 2-3000 képpel, amelyekben gyakran sok adományozó családi fotói keverednek, de előfordul, hogy egy szerző vagy egy cég fotódokumentációja kerül fel egyben az oldalra.

 • Fábián József fotói

  2023. dec. 11.

  Fábián József fotói

  A több tízezres Fábián hagyatékból készült válogatásban a szerző riportjait és privát fotóit láthatják. A szakmai életút négy fő témából áll. A legjelentősebb a hazai fodrászképzést és fodrászmesterséget dokumentálja. Számtalan fodrászverseny, fodrászműhely és fodrászvizsga jelenik meg a képeken, amikből megpróbáltunk egy reprezentatív (de közel sem teljes) válogatást készíteni.  A fodrász témához némileg kapcsolódik a hagyaték divat- és modellfotós része, divatbemutatókkal és magazinoknak készült reklám képekkel. A fodrász és divatfotós életút mellett Fábián József mint városfényképész is jelentős életművel bír. Az ötvenes évek közepétől aktívan fotózott több fővárosi építőipari vállalatnak, jellemzően bérház felújításokon. Kiemelkedően érdekesek és értékesek a budai Vár polgárvárosi épületeinek és foghíjainak építkezésein készült sorozatai. A fodrász-, divat- és építészeti tárgyú képek mellett a szerző utazások, vásárok és kirándulások során készített fotóiból is láthatnak felvételeket. A riportfotók mellett a privátfotós is megjelenik a családtagokkal és barátokkal közös képeken, a hatvanas évek jellemző helyszínein: focipályákon, strandokon, felvonulásokon, az utcán sétálva vidéken, Budapesten vagy külföldön. Munkásságának a 70-es évektől fontos része volt a színházi bemutatók és művészek fotózása. Hűséges alkotótársa volt Fábián Józsefné, Mária, aki a teljes hátteret adta és a fotólabort vezette. Köszönjük Fábián József családjának, az Artfókusz vállalkozásnak, hogy megosztották velünk a negatívokat. Egy újabb fontos szerzővel gazdagodott a vizuális emlékezet!

 • A Brück und Sohn képeslapkiadó budapesti fotói

  2023. nov. 9.

  A Brück und Sohn képeslapkiadó budapesti fotói

  Válogatás a meisseni Brück und Sohn képeslapkiadó Budapesten, 1903 és 1912 között készült fotóiból. A német cég a magyar fővárosról több mint 500 képeslapot adott ki, amiknek a fotó változata is fennmaradt a vállalati archívumban. Ebből a - ma már a drezdai Deutsche Fotothekben őrzött - anyagból készült a válogatásunk.

 • Hosszú hétvége

  2023. okt. 1.

  Hosszú hétvége

  Hétvégék és ünnepnapok, avagy, mit csináltak az emberek amikor nem dolgoztak? Fotók körmenetekről és papszentelésekről, Bizottság és VHK koncertekről, nyaralásokról és családi sétákról Budapesten.

 • Száz év talány

  2023. jún. 14.

  Száz év talány

  Több mint ötven adományozó, 4000 friss fotója a Fortepanon. Családi albumok és negatívok kockái a nagy nyári képes kirakósban: ismerős helyek, jelenetek, helyzetek. A ki-hol-mit-mikor és egyéb kérdésekre várjuk a választ a Fórumon. De nézelődni, böngészni, emlékezni helyek és évszámok nélkül is lehet. Jó vakációt minden időutazónak!

Bezárás

Belépés

Elfelejtett jelszó? → Még nem rendelkezem fiókkal. Regisztráció →
Bezárás

Regisztráció

Már rendelkezem fiókkal. Belépés →
Bezárás

Jelszó módosítása

Bezárás

Elfelejtett jelszó?

Elfelejtett Jelszavának módosításához kérjük adja meg felhasználónevét vagy email címét.