Fotók

kép

Értesítések

  • A gasztroújságírók őse
    Jun 11, 2021

    Az Ínyesmester álnéven ismertté vált Magyar Elek története
    „Előfordult, hogy az iskolából is elkéstem, oly soká bámultam az ínycsiklandó kirakatot” – írta régi belvárosi fűszerboltok és a kenyérben sült sonka iránt mélázva a mester, aki úgy lett egymást követő nemzedékek gasztroirodalmi főcsiklandozója, hogy maga nem főzött, és valódi nevét is inkább csak rajongói ismerik.
    Írta: Kolozsi Ádám | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
    A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg. Az eredeti cikk ezen a linken található:
    https://hetifortepan.capacenter.hu/inyesmester

  • Magyaros világtáboroztatás
    Jun 04, 2021

    Cserkészvilágtalálkozók Gödöllőn az 1930-as években
    Főcserkészek, királyi hercegnők és kormányzók adták egymásnak a kilincset Gödöllő parkjaiban a ’30-as években: Magyarország két nagyszabású cserkész világtalálkozót is rendezett akkoriban, az egyiket épp 1939 nyarán. A fiatalok vidáman barátkoztak, a vezetők és a megfigyelők az eljövendő békéjének zálogát látták és ünnepelték bennük – majd néhány héttel később kitört a második világháború.
    Írta: Lukács Zsolt | Képszerkesztő: Virágvölgyi István

  • A boldogság apró kommunista harcosai
    May 29, 2021

    Gyermekvállalás a szocializmusban
    A szocialista pártpolitikában a nők és gyermekek helyzete, illetve a gyermekvállalásra buzdítás kiemelt figyelmet kapott, egyrészt mivel a szebb jövő ígéretével kecsegtető ideológiában ennek a szép jövőnek letéteményesei a gyerekek voltak, másrészt viszont az ígért, csodálatos gazdaságfejlődéshez szükség volt munkaerő-utánpótlásra. A gyerekek így egyszerre voltak a boldogság forrásai, az „élet értelme” és apró kommunista harcosok. Gyereknap apropóján visszatekintünk, hogy milyen volt ebben a kettősségben megszületni, csecsemőnek lenni Magyarországon.

  • „Korszerű” táplálkozás
    May 21, 2021

    Így reformálta meg a szocialista élelmiszeripar a mindennapi életünk
    A huszadik század második felében az egész világon megváltozott a táplálkozás: újfajta félkész és konyhakész, fagyasztott és tartósított élelmiszerek jelentek meg, amelyek teljesen átalakították az életünket. Míg nyugaton a termelést és a kereskedelmet tették még jövedelmezőbbé az új technológiák, a keleti blokkban a tökéletesen előre tervezhető szocialista gazdaság és a szabványosítható mindennapok ígéretét hozták el. Az élelmiszeripari forradalom a hétköznapi életünkre is hatással volt: az önkiszolgáló éttermek mellett megjelentek az önkiszolgáló boltok, sőt a teljesen automata Közértek is. Új háztartási gépek kerültek a lakásokba, miközben a kamra szinte teljesen eltűnt belőle, a konyha pedig egészen kicsire zsugorodott. Az akkor bevezetett újítások közt van olyan, amelyet ma már annyira megszoktunk, hogy szinte el sem tudjuk képzelni az életet nélkülük, míg mások teljesen zsákutcának bizonyultak.
    Írta: Zubreczki Dávid | Képszerkesztő: Virágvölgyi István
    A Heti Fortepan blog a Capa Központ szakmai együttműködésével valósul meg.

1900
Bezárás

Listák

Listákhoz adva
    Listához adás

    Lista szerkesztése

    Lista törlése

    Biztos, hogy törli az alábbi listát és a képeit? (A művelet nem visszavonható):

    Bezárás

    Letöltés

    Bezárás

    Belépés

    Elfelejtett jelszó? → Még nem rendelkezem fiókkal. Regisztráció →
    Bezárás

    Regisztráció

    Már rendelkezem fiókkal. Belépés →
    Bezárás

    Jelszó módosítása

    Bezárás

    Elfelejtett jelszó?

    Elfelejtett Jelszavának módosításához kérjük adja meg felhasználónevét vagy email címét.